Признаци на дихателна недостатъчност

Признаци на дихателна недостатъчност

Признаци на дихателна недостатъчност в детска възраст. Kога спешно да търсим лекарска помощ?

Една от честите причини за търсене на лекарска помощ в детска възраст и най-вече във възрастта от 0 до 3 години е промяна в дишането на детето. В голяма част от случаите причината за въпросната „промяна” не е сериозно страдание на белия дроб. Тук ще Ви дадем практически съвети как да разпознавате действителното затруднение в дишането на детето и как да действате в конкретната ситуация. Какво означава понятието „дихателна недостатъчност”? Това, най-просто, е невъзможността на белите дробове да поддържат адекватен газообмен, което води до различни проявления в зависимост от причината и частта от дихателните пътища, която е засегната.

Броят на заболяванията, които биха довели до въпросното спешно състояние не е малък. Ето най-честите, които водят детето до посещение на спешен кабинет:

Остър ларингит или т.н. ”лаеща кашлица”. Както подсказва и името, едно от основните проявления на заболяването е въпросната, много характерна, кашлица, която наподобява лай на куче. Състоянието може да се предизвика от различни причинители от инфекциозен и неинфекциозен характер. Добре се повлиява от навременно и адекватно лечение, но категорично изисква лекарска намеса. Какво най-често да очакваме и как да действаме?

Обикновено детето си ляга и се събужда късно през нощта или в ранните часове на деня с описаната кашлица, силно затруднено и учестено дишане. В повечето случаи има и повишена телесна температура, но това не е задължително. Какво е правилното поведение в случая? На първо място се опитайте да запазите спокойствие. Виждайки детето си в подобно състояние, дори и само с описаната кашлица, е редно да потърсите спешно лекарска помощ. Хладният въздух повлиява благоприятно симптоматиката и би подобрил дишането, така че в тази ситуация бихте могли:

  1. Свържете се с Вашия педиатър или потърсете спешна лекарска помощ.
  2. Междувременно изведете детето за кратко навън/на терасата, ако е студено и/или направете инхалация с физиологичен разтвор или кортикостероиден препарат преди посещението на педиатричен кабинет.
  3. Следвайте стриктно съветите на специалистите, състоянието е сериозно. Ако ви е препоръчана болнична помощ, замислете се преди да откажете.

Остър бронхиолит: сравнително често срещано заболяване, особено във възрастта от 0 до 2 години. То засяга най-малките разклонения на бронхите - т.н. бронхиоли. Потвърждава се от лекар.

Как протича, как да го разпознаваме и какво да правим, когато се случи на детето ни? Основният симптом е кашлица, понякога е придружена с температура и хрема, но не задължително. Детето е с учестено дишане, наблюдава се и странно хлътване под и над гръдната кост, между ребрата, в ямката в долната част на врата. Чува се „свирене” от гърдите му. При кърмачетата е възможно също да забележите поклащане на главата при дишане и ноздрено такова (разперване на отворите на нослето при дишане).

Как да действаме?

  1. Свържете се с Вашия лекар или потърсете спешна лекарска помощ.
  2. Поддържайте детето си хидратирано, давайки му течности, кърма, адаптирано мляко.
  3. Много често клиничното състояние на мъника не корелира с настроението и тонуса му. Нерядко наблюдаваме деца с доста изразени признаци на дихателна недостатъчност, които са активни физически, усмихват се, играят. Това не трябва да Ви заблуждава, че състоянието е за пренебрегване.
  4. В конкретната ситуация препоръчваме да не предприемате самолечение, а незабавно да потърсите лекарска помощ и да не отказвате предложена болнична такава. Понякога, особено при по-малките ,е необходимо продължително лечение, което няма как да се осъществи у дома.

Чуждо тяло: Огромен проблем в практиката се явява аспирацията на чуждо тяло. Това е спешно състояние , което изисква незабавна лекарска намеса. В зависимост от големината, формата и консистенцията си, попадайки в дихателния тракт, то може да има сериозни и дори фатални последици за пациента.

Кога да предполагаме, че детето ни има чуждо тяло в дихателните пътища и как да действаме, ако се случи на нашето дете?

По-често се наблюдава в ранна детска възраст, когато мъниците опознават света чрез поставяне на всякакви предмети в устата си. Съвсем естествено явление, но и родителите стриктно трябва да контролират какво влиза в устата на бебето.

Попадането на чуждо тяло в дихателните пътища се последва от пристъп на кашлица, който има за цел да го изхвърли, но това не винаги се случва. Ето защо препоръчваме:

  1. Ограничете достъпа на децата си до дребни предмети, ядки, парченца храна и др.
  2. Децата трябва да се хранят седнали и спокойни (най-често срещаме това състояние при дете, което се е хранило с нещо по време на игра, тичане, скачане).
  3. При подозрение за аспирация на чуждо тяло, максимално бързо се свържете с педиатъра си, следвайте инструкциите му, осигурете оптимален покой и ограничете движението на детето, транспортирайте го до спешно звено.
  4. Не бъркайте в устата му, не го клатете и не го тупайте по тялото.
  5. Запазете спокойствие.

Това са трите най-чести причини за истински прояви на дихателна недостатъчност, които се наблюдават в детска възраст. Разбира се, възможно е подобна симптоматика да се срещне и при други състояния, които са по-специфични и рядко срещани.

Обобщено: ако детето Ви промени дишането си - учести го, прави го сякаш с коремче, поклаща глава или диша ноздрено; ако забележите хлътване под и над гръдната кост или между ребрата; ако подозирате, че е глътнало предмет: незабавно потърсете лекарска помощ.

За щастие и трите състояния се лекуват успешно, но изискват бързи и навременни мерки.

Подобни статии: